ИСТОРИЯ - Форум
Понеделник, 26.06.2017, 18:35
Добре дошли Гост | RSS
Главна | Регистрация | Вход
САМОКОВ ДАО - Форум за бойни изкуства
Сайт меню
Вход във форума
Връзка с нас
ПИШЕТЕ НИ
Кажи на приятел
Сподели страницата
Приятели на сайта
 • ЦСРИ САМОКОВ
 • Създай свой сайт
 • DESSS-TUPPERWARE SAMOKOV
 • Avatars-bg
 • TianDe-Samokov
 • Посещения
  Статистики
  [ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
  Страница 1 от 11
  Модератор на форума: DESSS, ПЕТКАН 
  Форум » ЗА ФОРУМА » Форум Дао » ИСТОРИЯ (Интересни събития и личности)
  ИСТОРИЯ
  DESSSДата: Понеделник, 06.02.2012, 22:26 | Съобщение # 1
  Частен
  Група: Администратори
  Съобщения: 11
  Репутация: 0
  Статус: Offline
  За всеки човек роден на тази земя се говори по нещо - за един хубаво, за друг - лошо, в зависимост от това как е живял и какво е направил през този период. През живота се човек извършва дела, които лесно се забравят, но има и такива, които вечно се помнят. Такъв е случая с ЧАКЪР ВОЙВОДА - действал през 19 век в Рила планина. Роден в село Продановци, Самоковско. Известно е, че името му е било Христо, а баща му бил убит от турците, когато бил съвсем малък. Отгледал го е вуйчо му - поп Никола, който по-късно го изпратил да си изкарва прехраната в ковачницата на Рилския манастир. Поради жестокото отношение на майстора калугер Христо избягал обратно в Самоков и започнал работа в тюфекчийницата (оръжейна работилница) на Мито Шатарента, където се научил освен да поправя и да си служи с различни оръжия до съвършенство. Тъй като имал големи, сиви очи и особен поглед го наричали Чакър (сив, сивоок).
  Според легендата, победил няколко турчета в хвърляне на камък и по-късно те дошли да го убият в работилницата, но той успял да избяга. Сред подвизите му са победата над Мутиш ага, над Хаджи Дамба (1849), когото Чакър войвода победил и пощадил, въпреки че на чалмата му бил извезан надписа "Или главата на Чакъра - или смърт", над Кара Бекир Пехливан и особено пълното унищожение на един табор (около 1000 души) редовна турска войска, с което си спечелил прозвището "Самоковския барон".
  Доброволно охранявал Рилския манастир и през пролетта на 1854 година разбил албанския разбойник Ибрям Лека и дружината му, които нападнали манастира. Вероятно единствено неговите хайдути са изкарвали прехраната си с честен труд, работейки като зидари, а Чакър войвода дори постигнал споразумение със самоковския каймакамин да не закача хората му докато работят, но да ги преследва щом са в гората.
  Убит е предателски от свой четник - Иван, чиято жена Йона взела 500 гроша от турците и успяла да склони мъжа си да извърши убийството. Когато чул рева на бившите си другари, които разбрали за смъртта на войводата, Иван заклал жена си и се застрелял. Разправят, че Хаджи Демба, като научил, че Чакър войвода е мъртъв, строшил ятагана си на две и изпратил да го сложат върху гроба му заедно с неговото „евалла“. Източник - Уикипедия.
   
  DESSSДата: Понеделник, 12.03.2012, 09:39 | Съобщение # 2
  Частен
  Група: Администратори
  Съобщения: 11
  Репутация: 0
  Статус: Offline
  Ето тук преместваме клипа за Освобождението на Самоков с автор Мария Каназирова, с който тя участва през 2009 г. в национален исторически конкурс за ученически мултимедийни разработки на тази тема. :):

  http://www.youtube.com/watch?v=zPwcS4sd7QI&feature=share
   
  ПЕТКАНДата: Неделя, 10.05.2015, 01:12 | Съобщение # 3
  Частен
  Група: Модератори
  Съобщения: 3
  Репутация: 0
  Статус: Offline
  https://www.youtube.com/watch?v=dEruDTulDgw честит празник на всички които се чувстват европейци smile

  "Правдивите думи не са красиви - красивите думи не са правдиви." ЛАО ДЗЪ
   
  Форум » ЗА ФОРУМА » Форум Дао » ИСТОРИЯ (Интересни събития и личности)
  Страница 1 от 11
  Търси:

  Copyright USHUSAMOKOV © 2017 CEO - DESSS
  Хостнат от